Nieuws

Thuisprinter is serieus veiligheidsissue voor bedrijven

Thuiswerken is sinds maart vorig jaar voor veel organisaties de norm geworden. Het lijkt er dan ook op dat dit het ‘nieuwe normaal’ is geworden. Er zal sprake zijn van een steeds grotere mix tussen op kantoor en thuis werken. Veel organisaties hebben al vergaande maatregelen genomen om dit in goede banen te leiden. Vaak onder aanvoering van een HR-afdeling worden er nu faciliteiten aangeboden aan de werknemer om thuis beter te kunnen werken, zoals een in de hoogte verstelbaar bureau en een goeie bureaustoel. Maar vraag is of de veiligheid van bedrijfsinformatie op de thuiswerkplek goed geborgd is? 

Medewerkers zijn thuis gaan werken met een notebook die vaak een goed beveiligde verbinding gebruikt en een degelijke virusscanner heeft. Sommigen gebruiken zelfs BitLocker-encryptie om alle data op de harde schijf van de notebook te versleutelen. Het probleem is echter dat medewerkers die thuiswerken met zeer vertrouwelijke bedrijfs- en persoonsgegevens ook af en toe een print daarvan moeten maken. Veelal worden deze bestanden op een thuisprinter afgedrukt die niet is toegestaan op het bedrijfsnetwerk.  

Hoe gaat dit in de praktijk? Bestanden worden per e-mail doorgestuurd naar een privé e-mailadres. Ze worden geopend op een minder goed beveiligde privé-computer waarna de documenten worden afgedrukt op een privé-printer. De e-mail met bedrijfsgegevens wordt daarna niet verwijderd uit de mailbox en blijft toegankelijk via de privé-computer en mobiele telefoon. Hierdoor ontstaat er voor bedrijven vaak onbewust een datalek. Voor bedrijven die bijvoorbeeld een ISO-27001-certificering hebben voor informatiebeveiliging, kan dit nadelige gevolgen hebben tijdens bijvoorbeeld een audit.  

Over MSF

MSF is een klein bedrijf Wij streven er niet naar om de grootste te worden, maar hebben service hoog in het vaandel staan. Wij proberen ten alle tijden mee te denken met onze opdrachtgevers en waar nodig hebben wij vaste partners waar we mee samenwerken. Op deze manier kunnen wij samen tot een goede oplossing komen.

Meer over

Search