Nieuws

Zes tips om een slim huis ook veilig te houden

Steeds meer mensen maken tegenwoordig gebruik van smart devices die het leven makkelijker moeten maken. Hackers doen er echter alles aan om deze slimme apparaten te hacken of de data te onderscheppen. In dit artikel staan zes methoden om een Smart Home te beveiligen.

Het installeren van een VPN is een belangrijke maatregel om smart devices te beveiligen. Een VPN, dat staat voor Virtual Private Network, is een manier om een netwerk te beveiligen tegen hackers. Door middel van een VPN wordt verbinding gemaakt met een externe server ergens ter wereld. Ook de data die verzonden en ontvangen wordt, loopt via deze server.
Een VPN is het beste op een router te installeren. Dit omdat alle apparaten die hiermee in verbinding staan, dan ook gebruik maken van de VPN. Doordat alle data versleuteld is, is het voor hackers veel moeilijker om deze data te onderscheppen.

Netwerkbeveiliging
Daarnaast is het belangrijk om het netwerk te beveiligen tegen indringers. De makkelijkste manier om dit te doen is natuurlijk door zelf een wachtwoord voor de router in te stellen. Hoewel de wachtwoorden van de providers er vaak goed uitzien, is het toch aan te raden om deze te veranderen. Hoe dit moet staat vaak beschreven op de website van de provider zelf of in de instructies. Schrijf het wachtwoord niet op, maar bewaar het in een digitale kluis.

Apparaten muten
Apparaten die (tijdelijk) niet gebruikt worden, kunnen het beste worden ‘gemute’. Bijvoorbeeld Google en Apple gebruiken de door hen ontwikkelde smart devices om met de gebruiker mee te luisteren. Dit om de taal van de gebruiker beter te leren herkennen, met behulp van Machine Learning. Door de apparaten te muten is te voorkomen dat ze gesprekken opnemen die gevoelig van aard zijn.

Updaten
Het up-to-date houden van alle apparaten is ook erg belangrijk. Dit is om meerdere redenen zo. Allereerst hebben apparaten niet alleen de modernste software nodig, maar moeten zij ook worden voorzien van de meest recente beveiligingsupdates. Dat houdt ook hackers buiten de deur, die op zoek zijn naar apparaten die niet voorzien zijn van de laatste updates.
Door middel van ‘Reversed Engineering’ proberen hackers namelijk toegang te krijgen tot apparaten. Als producenten een update uitbrengen, staan hier vaak ook beveilgingsupdates in. Na verloop van tijd komen deze updates ook online te staan, inclusief de specificaties. Hackers gebruiken deze specificaties dan om toegang te krijgen tot apparaten die de update nog niet hebben geïnstalleerd.

Tweefactor authenticatie
Tweefactor authenticatie zorgt ervoor dat hackers moeilijker toegang krijgen tot apparatuur. In het geval van twee factor authenticatie moet namelijk eerst worden ingelogd op een account. Na het afronden van deze eerste beveiligingslaag, wordt een bericht verstuurd naar de telefoon of mailbox. Hierin staat een code. Pas na het invoeren van deze code wordt toegang verleend. Hackers hebben dan niet alleen een wachtwoord nodig om in te breken, maar ook de telefoon of mailbox van de gebruiker.

Wachtwoorden
Tot slot is het natuurlijk belangrijk om wachtwoorden na te lopen. Veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor veel verschillende applicaties. Kraken hackers dit eerste wachtwoord, dan is de kans groot dat zij ook toegang krijgen tot andere accounts. Een simpel hulpmiddel hierbij is een wachtwoordmanager. Een dergelijk programma kan wachtwoorden genereren en verschillende wachtwoorden voor accounts makkelijk onthouden. Zo is voor elk account een ander wachtwoord te hanteren.

Er zijn dus goede manieren om smart devices te beschermen. Door het toepassen van deze maatregelen worden ze stuk voor stuk veiliger. Dit geeft niet alleen een fijner gevoel, hackers zullen ook steeds meer moeite moeten doen om toegang te krijgen tot data. Welke maatregelen gebruikt u al om uw smart device te beveiligen tegen hackers?

Over MSF

MSF is een klein bedrijf Wij streven er niet naar om de grootste te worden, maar hebben service hoog in het vaandel staan. Wij proberen ten alle tijden mee te denken met onze opdrachtgevers en waar nodig hebben wij vaste partners waar we mee samenwerken. Op deze manier kunnen wij samen tot een goede oplossing komen.

Meer over

Search